tisdag 18 oktober 2011

Tisdag, fläsk och vatten







Kroppen omsätter cirka 2,5 liter vatten/dygn. Vi bör försöka dricka 1,5 till 2,5 liter vatten/vätska om dagen men vi får även i oss vatten med maten vi äter. Frukt och grönsaker består till stor del av vatten. Teoretiskt sett skulle man kunna täcka dagsbehovet av vatten bara genom att äta frukt och grönt. Men alla måste nog dricka lite och hur mycket ska man då dricka? Många säger här, "Drick när Du är törstig" Dock är det en regel med vissa undantag. Vid onaturlig stress tenderar kroppen att höja blodtrycket och vi lyssnar inte alltid så noga på kroppens signaler på törst. Kanske är det ett arv från stenåldern då drickandet vid en källa eller oas på savannen var förenad med mer eller mindre "livsfara". Idag har vi inte någon sabeltandad tiger som lurpassar vid vatten- och drickaautomaten och vi kan lugnt stanna kvar och dricka det där lilla extra som är så viktigt för att vi ska må bra! Skulle det stå en misstroende chef där vid drickaautomaten så förklara att det är viktigt att dricka detta lila extra även för att kunna hålla orken och därmed produktionen uppe. Hos oss på mitt jobb kör vi med vattenkaraff på bordet. Till min stora glädje finns det också automater som kolsyrar kranvattnet. Jag älskar bubbelvatten! För att jag skulle bli ännu gladare denna gråmulna höstdag så fick jag fläsk och löksås till lunch. Mums säger jag och sänder en tanke med ett stort varmt leende till vår kökspersonal på Primören. Ha det gott i rusket. Maria

Inga kommentarer: